NYHETER 2016

Veterinär

Mona och jag satt och pratade om hur viktiga veterinärbesiktningar på tävlingsplatser är , förra året så hade vi problem med Arne , han kändes inte fräsch även när han segrade i nästan alla klasser han startade i med en ny ryttare.

 

Vi åkte flera gånger in till veterinärclinicen med honom och röntgade och böjde och de hittade inga skador på lilla Arne.

 

När vi var i Timrå 2015 så hoppade Arne felfritt i LB  och var svettig runt ögona , men klockren i rörelserna , Arne gick och skulle besiktigas till LA och de kommer tillbaka med beskedet att Arne inte var fräsch med hade gått igenom besiktningen.

 

Vi åkte direkt hem med honom och röntgade och hittade hovbenrotation och fångSjuk

 

Arne är ju frisk nu efter 11 månader vila , men det är inte detta som är den stora frågan det är HUR??? kan man på tävlingsplats komma igenom en besiktning med en ponny som veterinäre säger inte är fräsch.

 

Det är ju så att jag inte har gått 7 år i skola för att kunna berätta att denna ponnyn inte skall tävla något mera på denna tävling , ryttaren hade inte precis sagt att jag "måste" starta annars så dör jag , det viktigast på alla tävlingar /träningar/skritt turer i skogen är att ponnyn/hästen mår bra och inte är skadad.

 

Veterinärerna på alla tävlingsplatserna är ju "the last line of defence" för alla dessa hästar som inte kan säga någonting själva.

 

Oftas så kommer inte skadade hästar förbi vid besiktningen , men när de släpper förbi "ofräscha" hästar så vet man ju aldrig , det kan ju finnas en superskada gömd under denna lilla , lilla ofräscha uppvisningen.

 

Det är en fin balansgång mellan att inte klara en veterinärbesiktning pga av skavsår eller att en sko sitter på trekvarts och komma igenom med en "stel" ponny , varför är den STEL??

Jag skall inte klaga , flera gånger så har jag blivit upprörd för mina ponnyer inte har klarat besiktning för det ena och andra , men det får man lära sig med åren att det händer och att ponnyns hälsa alltid kommer på första plats.

 

Ha det bra

 

MVH SusanneCool