"Släpp sargen"

Ponnymätning

Ponnymätning är ett mycket känsligt ämne alla dagar i veckanViskar

 

Det är alltid någon som har en åsikt om någon ponny ,  sin egen eller någon annans....

 

Det var 15 stycken ponnyer som tävlar på internationell nivå som blev kollade i Drammen och klarade ej ponnymåttet , detta blev överklagat pga av dåliga förhållande med sneda golv mm och sedan överklagat från FEI och nu är ponnyerna mätta igen och de svenska ponnyerna klarade inte mätningen......från alla håll så kommer det olika åsikter.......

 

Från många är att detta är bra att dessa ponnyer är hästar och det är orättvist att de tävlat på internationell nivå och representerar sverige.

 

Alla har rätt till sina åsikter , men tänk på detta:

ALLA av dessa PONNYER har giltiga mätintyg från sina hemland där de har minst klarat sina höjder 3 gånger , sedan har alla klarat ommätningar på tävlingsplatser flera gånger , flera av dessa PONNYER har representerat sin länder på NM och EM och klarat mätning före de åker på tävlingen och på tävlingsplats och nu skall de vara för stora?

 

En av de svenska ponnyerna mätes till 147 cm innan ommätningen (samma dag) och när FEI mätpersonerna kommer är den över 150 cm , det låter jättemycket med 3 cm , men dra in ett djupt andetag och se hur mycket större du själv blir när du spänner din kropp och andas sedan ut och slappna av så får du se vilken skillnade det blir , men om man inte väntar på detta andetaget så blir det verkligen orättvistSjuk

 

Ibland så skulle även hästar behöva mätintyg , om alla skall vara presic samma höjd hela livet och inte lägga på sig några muskler eller bygga om kroppen något från de är 8 år så skulle jag vilja se vilka hästar som skulle klara av att vara typ 168 cm varje dag resten av livet........

 

Just nu är det så många som har åsikter att "deras" ponny som är 148 cm inte är lika stor som "någon" annas ponny som är 148 cm , detta är något som inte är lätt att förstå för de flesta , men alla ponnyer är byggda olika , i uppförsbacke , nedförsbacke , kort rygg ,  lång rygg , ingen manke , massa manke , spänd eller extremt cool.

När ni bestämmer er för att vissa ponnyer är för "stora" för sina kategorier , var ni med när de mätes på clinic?  har ni sett dem utan sadel? har ni kollat hur de är byggda? 

 

OCH DEN STORA FRÅGAN ÄR ??? VARFÖR ÄR DET SÅ VIKTIGT ATT GÅ TILL ATTACK OCH ANMÄLA FOLK OCH PONNYER TILL HÖGER OCH VÄNSTER??

 

Stora PONNYER är inte bättre för de ligger på den övre skalan , de har svårare att rymmas på relaterade linjer , alla kombinationer blir trängre , alla linjer kräver en bättre ryttare .

 

Alla ponnyer skall vara i rätt katagori , det är helt rätt , men ibland blir det en häxjakt som jag personligen tycker är avundsjuka mot ekipagen som presterar bättre än andra ekipage , skulle dessa "stora" ekipage vara sämre om de var 10 mm lägre??

 

Och de som säger att folk "FUSKAR"  , vars någonstans har dessa männsikor sina egna värderingar? Vi som håller på med häster gör detta för det är kul inte för att någon försöker fuska sig fram i livet.

 

Som sagt alla har rätt till sina egna åsikter , men dessa är i alla fall mina åsikterCool

 

ha det bra

 

Mvh SusanneCool