Vad händer egentligen!

Strätes snappy

Strätes Snappy-Simply the best

 

Sagan om Strätes Snappy  kan börja på så många ställen.

Den skulle kunna vara över innan den ens  började när Snappys pappa blev överkörd av ett tåg i New Forest skogarna i England.

Eller kunde den ha tagit slut när Snappy var 10 månader och bodde i Lycksele, Lappland , Snappy lockade med sig sin mamma Draken och resten av ridskolehästarna ut på ett kärr där de fick lov att bli räddade av brandkåren.

Den kunde ha tagit en hel annan riktning om inte Jane Hellström bestämt sig för att sälja Snappy till sina vänner Lennart Eriksson och Kristina Hamberg i Stöcke för 1000 kr och en kalv.

Ni kanske tro att då blev allt lugnt och harmoniskt eftersom Snappy stannade i alla sina 30 år i samma familj , men så är det inte…….

Snappy var en riktig gangster och retade alla till vansinne , varje dag under 2 år så rymde hon från sina hagar och lurade med sig sina hästkompisar ut i skog och mark , bara för att hon kom hem när Kickie ropade betyder inte att alla andra hästarna hittade hem till Kickis sockerbitar.

Till slut var måttet rågat och Lennart sa : Det blir bössan eller annons!!!

Men historien tar inte slut här för ingen ville ha en 3 årig fuxmärr på 130 cm med mera hjärna än alla hästar tillsammans.

Det är nu som historian börjar ändra riktning för nu skulle Snappy köras in och det var inga problem förutom att Snappy hoppade ut ur hagen med vagn och kusk så vi satsade på inridning istället.

Äntligen fick Snappy brilljera för när man rids så får man hoppa hinder och som hon hoppade , allt ryttarna styrde på så hoppade Snappy , det kan ju ha varit en av anledningarna varför Snappy endast tävlade dressyr en gång i sin karrär , eftersom hon hoppade ut och in över dressyrstaketen 3 gånger och sen fick hon inte vara med längre.

 

Ibland kunde det ju bli lite fel som den gången som Snappy hoppade ut över sargen på en inomhustävling och landade ute bland publiken , men de var så trevliga och släppte in henne på tävlingsbanan igen och hon fortsatte klassen.

Men på alla tävlingar som Snappy var på som kom även stöckestallets andra B ponny vid namn Glansi , de två var bästa vänner och de behövde alltid stå brevid varandra tävlingsplatserna.

De kunde inte stå i box utan behövde halsring och en spilta för att kunna vara kvar på tävlingsplatsen nästa dag.

Och man fick snabba sig att ta av sadlarna på dem för när den var av så kastade de sig ner på marken och rullade runt , runt och såg ut som spånbalar när de var klara.

Snappy hade många små saker för sig, hon gjorde en ”väs” med mulen och pussade på alla sina ryttare.

 

Under de 21 åren som Snappy tävlade segrade hon i 600 stycken klasser  , hon tog hem 800 stycken placeringar , hon var så överlägsen ett tag att motståndarna red om andraplatsen.

Ett tag försökte Svenska Ponny Förbundet att mäta upp henne till C ponny för att ge de andra lite större chanser , men det stoppade SPFs starka ponnyledare Yngve Björling.

 

Vi skulle kunna inrikta oss på Snappys helt överlägsna tävlingsresultat under åren.

Snappy förde 7 olika ryttare till 13 stycken raka A finaler i Svenska Mästerskap i Hoppning.

Snappy tog GULD , SILVER , BRONS Medaljer i Svenska Mästerskapet i Hoppning.

Snappy blev Nordens bästa B ponny, Scandinavium 1982

Snappy har segrar i MSV A när B ponnyer fortfarande fick hoppa så höga klasser

Snappy har 14 stycken DM medaljer , den sista tog hon när hon lämnade pensionärslivet som 25 åring.

Snappy har 11 st Norrlandsmästerskap medaljer

Snappy blev utnämnd som Årets New Forest i Sverige ett flertal gånger.

Snappy har ett LagBrons från Strömsholm

Och på SvRF 100 års jubileum i Västerbotten så blev Strätes Snappy utnämnd till ÅRHUNDRADETS PONNY

Snappy segrade i alla cuper som fanns under hennes karriär och det finns ingen som inte kommer ihåg hennes helt suveräna omhoppningssvängar.

Vi skulle kunna inrikta oss på tävlingsdelen av Strätes Snappy , men det skulle inte vara rätt för Snappy var så mycket mera än en tävlingsponnny.

 

Kickie och Snappy var ett sammansvetsat radarpar genom åren och detta var en av de stora orsaken att Snappy aldrig såldes genom åren , under 1980 talet så haglade buden de 6 siffriga buden in , men Snappy behövde aldrig lämna stöcke och är begravd hemma.

Snappys vilja att leva är  orsaken varför hon blev 30 år , hennes posetiva och orubbliga vilja att till att arbeta och hoppa hinder gjorde henne ostoppbar även under hennes äldre år.

Så många ryttare som har blivit avbockade under en galopptur när första snön hade lagt sig , alla gånger som Snappy har just avslutat en träning och hon bestämmer sig för att ta sig en repa över träningsbanan och få lite fart på resten av hästarna.

Som pensionär kunde ibland de äldre ryttarna få för sig att Snappy hade blivit gammal och därför behövde man inte hålla koll på henne när de yngre gänget skulle hoppa eller rida henne.

Det var som när Snappy skulle hoppa LD med en 8 åring och de äldre ryttarna släppte henne loss på framridningen , Snappy hann både en tur runt framhoppningen och lite andra ställen innan hon fångades in igen , när samma barn hade vunnit klassen och skulle in på prisutdelningen så fick Snappy sin gulblå rosett och sen galopperade hon ett ärevarv och lämnade banan , att sen ingen annan hade fått sina rosetter det brydde inte sig Snappy om.

 

Ni kanske undrar varför det inte skrivs något om alla avkommer som Snappy har , men tyvärr så fick Snappy bara ett föl och det såldes och brann inne i en stallbrand.

När Snappy var 15-20 år så jobbade Lennart och Kicke hårt med att få Snappy dräktig , men det gick tyvärr inte pga av ärr och var i livmodern på Snappy.

De testade med Semin och vanlig betäckning , men tyvärr så hade inte embryotransfer kommit så långt under denna tiden.

Snappy hade en halvsyster som lämnade några avkommer , men tyvärr så finns inga av dem kvar.

Snappys blodlinje är sorgligt nog slut och detta är ett stort bakslag för hela New forest stammen.

 

Strätes Snappy kommer för alltid att vara Simply the best

 

Vid pennan

 

Susanne Hamberg

Dotter till Kickie och Lennart och syster till Mona Hamberg